Manga i anime

Share

Immerine
    Mroczna i Zła

Liczba postów: 25

Manga i anime

Pisanie by Immerine on Nie Maj 17, 2009 12:01 am

Czytacie, oglądacie?
    Jeśli tak, to co, kiedy, gdzie, z jakimi napisami i odczuciami?
    A jeśli nie, to czy mieliście już jakąś styczność z mangami i anime i nie spodobał się Wam ten sposób rozrywki, czy może pierwszy raz o czymś takim słyszycie?

...Teoretycznie chciałam uniknąć zbytniego "umangowienia" forum, tak, żeby każdy mógł się na nim zarejestrować i nie czuć obco, ale kilka tego typu tematów nie zawadzi.

Osobiście gustuję w shounenach tudzież seinenach, z rzadka sięgam po one-shoty shoujo, a i to wynika głównie z braku czasu na zapoznanie się z czymś o dłuższej i bardziej skomplikowanej fabule.
    Moim pierwszym anime było Death Note, przykuło mnie to-to do ekranu na trzy dni, a miałam wtedy jeszcze łącze internetowe wolne jak żółw po sekcji.
    Potem długo nie mogłam się wziąć do dalszego oglądania czegokolwiek, bo dość wysoko stawiałam poprzeczkę (w międzyczasie bez większego echa przeszedł u mnie Hellsing - zarówno mangę, jak i anime wspominam dość ciepło).
    Następnie przez dość długi czas wielbiłam Bleacha. Teraz czuję, że na anime po prostu zmarnowałam kupę czasu. Mangę nadal uważam za świetną.
    Poza tym czytuję również Blood Alone (najlepsza pozycja o wampirach, z jaką się spotkałam, takie urocze i przyjemne dla oka, że aż trudno oczy oderwać) Ice Revolution (ulubione shoujo o kresce rodem z shounena) i Kuroshitsuji (w anime dobiło mnie zakończenie, mam nadzieję, że autorka się postara i będzie trochę mniej... irytujące).
    Napisy wolę angielskie, nie muszę śmiać się z niektórych określeń, czy litować nad tłumaczami. A oglądam zazwyczaj w necie, bo i rynek polski nie jest zbyt rozwinięty (niezła jestem w eufemizmach, nie?).

Menti

Liczba postów: 2

Re: Manga i anime

Pisanie by Menti on Pon Maj 25, 2009 8:00 pm

Ja właściwie anime nie oglądam, jeżeli już to tylko fargmenty. Mangę natomiast czytam bardzo chętnie. No i co tam było... Naruto... Skończyłam na tomie 17 i wolę dalej nie czytać... (żalowe takie się to zrobiło...) Ranma 1/2, Urusei Yatsura... To chyba przez nie tak zgłupiałam...ale przynajmniej się pośmiałam xD One Piece ..uwielbiam... i czytałabym dalej gdyby nie to, że ostatnie rozdziały są jakieś takie...inne? Obecnie jestem zaBleachowana. Co mi się jeszcze tak podobało... Hikaru no go, Yakitate Japan i HunterXhunter... Nie skończyłam ich czytać, sama nie wiem dlaczego...musiałabym się znowu za nie wziąść Smile

Claire Verity

Liczba postów: 6

Pisanie by Claire Verity on Pon Maj 25, 2009 9:03 pm

Nie znoszę, po prostu nie znoszę, takich idiotycznych kreskówek w stylu anime czy manga. Są filmy czy seriale naprawdę dobre, często ściągam je po angielsku, bo tak wolę, ale te wszystkie idiotyczne filmiki kreskówkowe doprowadzają mnie do szału, bo ludzie myslą, że kultura japońska składa się tylko z gejsz (myślą, że są prostytutkami! Ignorancja!), sushi i durnych kreskówek, a to przecież nieprawda! Ilekroć bardziej wolę to, niż jakieś debilne "Miś Kolargol" czy "Kangurek Hip-Hop".

Salz
    Śledź

Liczba postów: 21

Pisanie by Salz on Wto Maj 26, 2009 6:29 pm

Claire, jeśli sądzisz, że anime ograniczają się do durnych produkcji dla dzieci to się grubo mylisz. Masa tych 'kreskówek' ma nie dość że inteligentnie sklecony dorosły scenariusz (wcale nie oscylujący wokół Wielkiego Romansu czy Znajdowania Smoczych Kul), to jeszcze prawdopodobnych bohaterów, zupełnie jak w Housie, czy (pfhahaha) Gotowych na Wszystko. :F
    Przykład? Mushishi. Nie dość że jest osadzone w erze Edo i bardzo realistycznie przedstawia japońskie społeczeństwo z tamtych czasów to jeszcze przy okazji porusza wiele ciekawych dylematów związanych z życiem lekarza i ludzkim życiem w ogóle. Jak nie pasuje Ci kreska to wiele Ci nie mogę poradzić, ale polecam - zerknij sobie na Mononoke. No art noveau jak się patrzy - tyle że w japońskim wydaniu.
    Większość dorosłych ludzi nie ma pojęcia o istnieniu anime dopóki nie usłyszy o tym od swoich pociech więc nie masz się czego wstydzić. Muszę dodawać, że większość anime jest robiona dla dorosłych a nie dla dzieci?
    Owszem są durni otaku spod znaku "kofciam Gokuderkem i zostanem jego rzonkom" ale istnieje też dużo inteligentnych ludzi.
    IMHO większość wątów typu "to bajeczki dla dzieci" wynika z tego że w świadomości Europejczyka jest jakby zakodowane, że filmy animowane są tylko dla dzieci.
    I nie zaprzeczysz temu, że stary Disney jest zajebisty. .n.
    Poza tym, Miś Kolargol jest polski a nie japoński.

Claire Verity

Pisanie by Claire Verity on Sro Maj 27, 2009 8:21 pm

Salz, przeczytaj jeszcze raz, co napisałam, a jeśli nadal źle mnie zrozumiałeś, no to cóż, szkoda, że wyciągasz błędne wnioski. Mam wytłumaczyć? Dobra, wytłumaczę, bo nie chce mi się czekać. Napisałam, że nienawidzę japońskich, idiotycznych kreskówek, a niektóre są całkiem dobre, zwłaszcza seriale. Ludzie myślą, że anime to jednak tylko jakieś smocze kule czy dziwne stworki, a szkoda(potem napisałam, ze tak samo się mylą, co do gejsz). Potem napisałam, że stokroć wolę anime od durnego miśka czy kangurka. Już rozumiesz? Szkoda, że zrozumiałeś z mojej wypowiedzi to, co chciałeś zrozumieć. Następnym razem radzę czytać uważniej.

Salz
    Śledź

Pisanie by Salz on Czw Maj 28, 2009 6:57 am

Następnym razme proszę pisać wyraźniej.
    Syndrom klucza maturalnego. ._.

Claire Verity

Pisanie by Claire Verity on Czw Maj 28, 2009 10:57 am

Nastepnym razem proszę zauważyć, że piszę czcionką komputerową i wyraźniej się nie da. Upraszam również o nie wyciąganie pochopnych wniosków i to w pośpiechu, tylko raczej skupić się na tym, co się czyta, jesli już chce się wystawić do tego komentarz z naganą. Do tego wypadałoby ci się raczej przyznać do błędu.

Salz
    Śledź

Pisanie by Salz on Czw Maj 28, 2009 1:48 pm

Ależ najwyraźniej można wyraźniej.
    Przykro mi, ale ja nie kojarzę pojęć "filmy i seriale" z seriami TV i OAV. Zwykłe nieporozumienie.
    Zresztą, z technicznego punktu widzenia to co napisałem było czystą prawdą. ;]

Od Immer: Zalcuch, trochę szacunku do ludzi.

Obecny czas to Czw Lut 23, 2012 3:57 pm